Mitt test av gratis antivirus

Nu ska vi prata skydd av den egna privata egendomen. Nej, jag pratar inte om kondomer,  skyddsvästar eller elstängsel, utan om antivirusprogram för PC.

Eftersom mitt gamla Norton/Symantec slutade fungera och jag i sann privatekonomisk anda inte vill betala i onödan letade jag efter gratis antivirusprogram på TKJ-bloggen.

Under någon vintermånad eller två testade jag Panda Cloud Antivirus, och det programmet började med att visa en onödig ruta/skärm då och då oftast efter uppstart. Det var inget som hade något med själva antiviruset att göra, utan det fick avinstalleras och den där security toolbar avlägsnades från webbläsarnas topp.

Annars lovade Panda Antivirus gott. Det arbetar från molnet när det gäller uppdateringar, vilket tydligen ska vara en fördel.

Tyvärr fungerade inte vissa sajter med Pandas antivirusprogram. Problemet var störst i Firefox, men även i Internet Explorer kunde det vara omöjligt att komma fram. Ibland redirectades jag till någon skräpsajt vid namn www.pandadomainadvisor.com:

Nu har jag tröttnat på eländet och istället laddat hem och installerat AVG Anti-Virus. Det verkar fungera då de sajter som Panda Antivirus stoppade fungerar igen.

AVG Anti-Virus hittade redan innan jag skannat hårddisken ett trojanvirus ett det annars så eminenta lilla programmet MP3 Knife, som efter att virusfilen lagts i karantän inte fungerar längre. Jag får leta program att trimma MP3-låtar jag laddat hem på annat håll.

Efter att ha skannat hårddisken hittades inget oväntat.

Råd: Gratis antivirusprogram fungerar och du sparar pengar, men testa dig fram.

4 tankar kring ”Mitt test av gratis antivirus

 1. Carl

  Tack för tipset om olika antivirus. Som jag skrivit kör jag själv mac men jag vill ju inte smitta någon med trojaner och annat så det kan vara idé med att skydda sej så man inte skickar nåt dumt till andra.

  Sen gillar jag sidan om att spara ner saker till hårddisken från youtube. Nu finns det tillägg i de flesta läsare som kan spara ner direkt men keepvid ger ofta bättre kvalitet på filmerna av nån anledning.

 2. Nyhetsbilder

  Testat med att sätta dig själv som begränsad användare? Har ännu inte funnit någon virussida som lyckats ta sig in i mitt system ännu, och jag klickar gladeligen på varenda länk jag hittar. Även de som virussmittade msn-kontakter skickar.

  PS. surfar med Firefox med NoScript installerad.

 3. Elakingen Inläggsförfattare

  Begränsad användare på Panda hittade jag aldrig, men tack för tipset. Jag kör med AVG än och det går bra.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *