Den feta sanningen om Michael Moore

Michael Wilsons avslöjande dokumentär om Michael Moore innehåller en hel del intressant.

Ord står ofta mot ord, och de flesta sanningar går att vinkla åt olika håll. Men jag tror att det mesta av nedanstående beska sanningar från dokumentär-DVD:n om Moore är någorlunda balanserade.

Jag har med andra ord sammanfattat dokumentären ”Michael Moore hates America” och länkar till relevanta källor på nätet, för den som vill läsa om det. Men hyr DVD:n också. Den är sevärd.

* Författaren och juristen David Hardy hävdar att ”Om man analyserar symptomen för narcissistisk personlighetsstörning så ser Michael Moore ut att uppvisa många av dem, om inte alla.” Hardy ger sen självförakt och stort ego som exempel.

* Fahrenheit 9/11 marknadsfördes genom att hävda (troliga ljuga, ord står mot ord) om att Disney inte ville distribuera filmen, eftersom de då skulle stöta sig med Jeb Bush som var guvernör i Florida. Och då skulle Disney (Miramax) gå miste om skattelättnader.

* I Fahrenheit 9/11 kommer det först ett uttalande från en person att USA glömmer bort sina krigsveteraner, sedan ett klipp på en skadad krigsveteran, precis som att han blivit bortglömd och illa behandlad efter sin krigsinsats. Så är inte fallet, tvärtom är den skadade krigsveteranen idag förbannad på Moore för att han framställer honom som bortglömd i Fahrenheit 9/11.

* I Fahrenheit 9/11 tog Michael Moore en rubrik från Pantagraph.com och hävdade att det var de som skrivit att Bush förlorade valet när rösterna i presidentvalet 2000 räknats om, men det var i själva verket rubriken på ett brev på insändarsidan. Moore har vägrat be om ursäkt för detta. Läs mer om lögnerna i Fahrenheit 9/11 här och här och här. Ladda även ned denna felrapport.

* Bowling for Columbine är kraftigt redigerad. Uttalanden från olika möten är ihopklippta så de verkar komma från ett och samma möte. Syfte: att smutskasta vapenlobbyn och dess frontfigur Charles Heston. Och det där med att vita flyttar till inhängnade områden för att slippa minoriteter inte är helt sant. Detsamma gäller påståendet att kanadensare inte ens låser dörren.

* I Bowling for Columbine framstår det även som om det bara är att öppna ett konto på rätt bank (North Country Bank & Trust) och få ett gevär på stört med sig ifrån banken. Så är inte fallet, banken kollar din bakgrund, du måste sätta in en viss summa pengar, och geväret får du av en vapenhandlare. Geväret som Moore älgar iväg med ut ur banken var en tillfällig manöver, inte att han fick geväret permanent.

* Flint är inte Michael Moores hemstad, vilket han ibland hävdar. Det är Davison. Och Flint är inte alls lika hjälplös och nedgången som i Moores s.k. dokumentär ”Roger and I”.
”It’s a dead city”, säger Michael Moore i ett tal efteråt, vilket är helt felaktigt att påstå. Folk i staden startar företag och nya hus har byggts, precis som i andra normala städer.

* Michael Moore är inte speciellt populär i USA, många håller inte med honom. Och de som håller med honom verkar kunna respektera de som inte gör det.

* Han har tjänat miljoner dollar tack vare (stor)företag, vilket är intressant eftersom han ofta kritiserar alla sådana. Han har även tjänat pengar på att medverka i diverse andra filmer, ändå hävdar han att han bara vill vara med i de han gör själv.

* Michael Moore tenderar att stödja de politiker, som presidentkandidater, som förlorar: Al Gore, Ralph Nader, Jerry Brown, Wesley Clark. Men han kritiserade Bill Clinton och George W. Bush som vann sina två presidentval.

* Enligt författaren Andrew Breitbart är Michael Moore lögnare, en kulinarisk Pinocchio. Varje gång han ljuger går han upp ett pound, ca ett halvt kilo.

Citat från Michael Moore, lösryckta ur sitt sammanhang:

”Det  värsta ni kan göra är att bli som Amerika.”

”Jag är olämplig. Att jag får göra film är olämpligt.”

”Amerikaner är de dummaste människorna på planeten.”

Komikern och sanningsvridaren Michael Moore

"Komikern" och sanningsvridaren Michael Moore

2 tankar kring ”Den feta sanningen om Michael Moore

  1. Jonas J

    Amerika har Moore vi har Janne Josefsson.
    Alla bovar är inte helt boviga. Det finns en gråskala som dessa personer missar.

  2. YOMENVISST

    Är man som Mr Moore kontroversiell, så retar man alltid någon. I detta fallet allas vår stora idol och förebild, Farbror Torsten. Storm i ett vattenglas.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.