Maj Sjöwall – stolt över massmördarpriset

Hur är det att få ett pris som i mångas ögon förknippas med en diktator?
– Bra. Jag är socialist och stolt över Leninpriset, säger Maj Sjöwall.

Det är Hallandsposten som frågat den uppenbara diktaturkramaren och vänsterextremisten Maj Sjöwall. Priset och de 100000 kronorna i ”blodspengar” delas ut av kommunisterna Diding och Myrdal.

Beck-böckerna må vara underhållande att läsa, men att hylla personer som inte verkar bry sig om alla barn och andra som svalt ihjäl i kommunisternas Gulag-läger är tragiskt. Vissa ideologier leder till ondska, men det känner tydligen inte alla till.

Eller som Kjell Albin Abrahamsson skrev i Expressen den 12 feb:

”Det är ingen nyhet att Maj Sjöwall kallat sig både marxist och kommunist, hon och skrivarkollegan Per Wahlöö var aktiva och högt uppsatta medlemmar i Vänsterpartiet kommunisterna. Det nya är att 78-åriga Maj Sjöwall tycks ha levt på en främmande planet sedan 1989, att hon inte inser skillnaden mellan nackskott och ryggskott.

Litteraturkritikern Magnus Eriksson har i SvD (3 december 2012) pekat på Sjöwall-Wahlöös infantila och konspiratoriska samhällsanalys, rasistiska stereotypisering och förljugna bild av folkdemokratierna (det vill säga diktaturerna) i Östeuropa. En sådan författare som Maj Sjöwall måste därför bli oerhört glad och att få Leninpriset är helt fantastiskt.”

Jan Myrdal är annars mest känd i humorkretsar för att på allvar ha liknat reklambranschen vid ”andens stjärtgossar och intellektets horor”.

1 tanke kring ”Maj Sjöwall – stolt över massmördarpriset

  1. Carl

    Vissa lever kvar i 1933, andra i 1989. Vad är det med 1900-talet som får det att vattnas i munnen på diktaturkramare?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.