Jonas Sjöstedts straff

”Själv tycker jag att det är ett straff att behöva bo i Stockholm jämfört med att bo i Umeå eller ­ New York eller någon annan ­trevligare stad.”

”Det är lite tråkigt i jämförelse. Det är lite snålt på något sätt, hur människor är mot varandra.”

Sade alltså kommunistsvinet Jonas Sjöstedt till SVT:s Västerbottensnytt i veckan. Själv tycker jag det känns som ett straff att ha ett så dåligt parti som Vänsterpartiet i Riksdagen.

Ta bara det här med att de vill tvinga folk att arbeta mindre, istället för att ha det som det är nu när det för i alla fall många går att förhandla om man ska jobba 50 procent eller 80 procent eller 100 procent.

Eftersom de (V) kräver samma lön för folk innebär det att folk arbetar 25 procent mindre med med oförändrade kostnader för företag (eller offentlig sektor om man jobbar där). Det blir alltså 25 procent dyrare för att anställa.

  • Ska det offentliga ha råd med välfärden och företagen överleva måste således 25 procent av arbetstimmarna bort, vilket sker via uppsägningar.
  • Arbetslösheten ökar därmed med motsvarande.
  • De som jobbar kvar tjänar visserligen mer per timme, men de får istället ta över alla arbetsuppgifter från de som lämnat sina jobb.
  • Stressen ökar därmed och med den ohälsotalen och sjukvårdskostnaderna.

Ska man jobba mindre för samma lön krävs det en så kallad produktivitetsökning. Av uppenbara skäl går det inte att över en natt snabba på datorer eller göra annan teknologi bättre med 25 procent. Det enda som återstår är helt enkelt att folk arbetar i högre tempo, stressar mera.

Det är det verkliga straffet, Jonas Sjöstedt. Inte att du får bo i Stockholm i en bostad som likt andra riksdagsledamöter finansieras av oss skattebetalare.

Eller som Johan Norberg uttrycker saken:

”Det är inget nytt att arbeta mindre. Under de senaste hundra åren har årsarbetstiden nästan halverats. Vi har tagit ut ökad produktion både i högre lön och i mer ledighet. Det lär fortsätta. Den som vill jobba mindre kan prata med facket eller arbetsgivaren, och flera sådana avtal finns redan.

Frågan är bara vad Jonas Sjöstedt har med saken att göra. Jo, han vill att alla ska jobba mindre, oavsett vad vi själva vill. Oavsett om vi har barn eller ej, är unga eller gamla, har större behov av inkomster eller fritid. Sådan är kollektivismen. Sjöstedt har en mild, sympatisk framtoning, men verkar ha en gammal statssocialists själ, och han vet bäst hur du ska leva ditt liv.”

Vänsterpartiet – arbetarnas fiende.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *