Tänk lite på de andra 99,8 procenten, Jonas Sjöstedt

Vänsterns festlige partiledare Jonas Sjöstedt sa under Agendas debatt här om dagen att han hade en klump i magen för att borgarnas klimatpolitik inte var bra nog åt barnens framtid. Fredrik Reinfeldt upplyste honom om att det finns andra länder i världen också.

Jag minns kanske inte rätt, men jag tror statsministern sa att Sveriges utsläpp är 58 000 ton koldioxid varje år, jmf världens 34000 miljoner ton. Det stämmer ganska bra överens med de lite äldre siffrorna om CO2-utsläpp som finns på Wikipedia.

Sverige står alltså för 0,17 procent av människans utsläpp, så lite högre skatter på i första hand bensin och i andra hand övrig konsumtion förändrar inte någonting.

Det som spelar roll är att 20000-50000 kineser (beroende på konjunktur och hur många registreringsskyltar som myndigheterna vill ge ut) köper sin första bensindrivna bil varje dag. Hela året. År ut och år in.

Att oseriösa partier som V och MP ändå vill rädda världen med skattehöjningar är gulligt och välmenande, men tyvärr bara snömos.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *