WWF + Kuba = Sant?

Lars Bern påstår att lobbyorganisationen WWF framfört Kuba som miljövänlig modell och föregångare:

”I WWF:s årsrapport 2006 konstaterade man att Kuba borde vara en modell för resten av världen. Kommunistdiktaturen är det enda landet i världen som man menar utvecklats utan att skada ekosystemet. Precis som man kan misstänka verkar den lilla elit som kontrollerar WWF älska Kubas system. Det man tydligen vill ha är en värld där vanliga människor lever ett instängt orörligt liv i fattigdom och där WWF-eliten styr utan att besväras av folkvilja och demokratiska val.”

Om det är sant så har å ena sidan WWF hemskt nog rätt. Om alla människor var fattiga och förtryckta skulle ingen ha råd och möjlighet att överhuvudtaget göra något miljöfientligt. Bäst vore givetvis om alla människor i hela världen dog. Kanske är det WWF:s dröm?

Å andra sidan har WWF fel i sak. Kuba satsar även dem på oljeutvinning till havs. Och fattiga länder har inte råd att bry sig om miljön.

Ekonomisk tillväxt via kapitalism är oavsett om man gillar det eller ej enda vägen framåt. Både när det gäller miljö och välfärd.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *